Cum sa ai grija corect de mainile tale: sfaturi si secrete

Data publicare: 09/11/2018
Ultima actualizare: 10/07/2019

Deoarece mainile sunt una dintre cel mai des folosite parti din corp, acestea sunt deseori expuse unor factori care le afecteaza aspectul si le pot face sa arate mai putin tinere decat sunt in realitate. Schimbarea constanta de temperatura, vantul si spalatul des sunt factori care pot contribui la aspectul tern si uscat al mainilor.

Pielea de pe spatele mainilor este foarte subtire si delicata, deci are nevoie de un plus de ingrijire. Iti explicam in acest articol de ce si cum sa iti protejezi mainile, dar si cum le poti hidrata astfel incat sa aiba mereu un aspect frumos si sanatos.

Aspectul ingrjit al mainilor – frumusete si sanatate

Dupa fata, mainile sunt urmatorul lucru pe care oamenii il observa la tine: cand dai noroc, cand mananci, cand bei cafeaua sau cand faci orice activitate care le implica. Pentru a face mereu o impresie buna, trebuie sa stii ce factori iti afecteaza pielea de pe maini, dar si cum iti dai seama ca mainile tale au nevoie de ingrijire suplimentara.

Care sunt factorii naturali care influenteaza aspectul mainilor

O prima categorie de factori sunt cei interni, care tin de genetica si de hormoni. Genetica determina imbatranirea biologica a epidermei, caracterizata de o piele mai putin elastica, mai putin hidratata si cu un ritm incetinit de regenerare. La nivelul pielii de pe maini, poti observa cum pielea devine uscata si pot aparea chiar pete maronii.

Un dezechilibru hormonal poate determina schimbari la nivelul pielii. Spre exemplu, estrogenul este responsabil cu mentinerea unei hidratari optime a pielii, dar, odata cu inaintarea in varsta, nivelul acestui hormon scade si pielea devine mai uscata si mai putin ferma.

Desi expunerea la soare in cantitati moderate este benefica pentru organism, razele UVA si UVB pot provoca arsuri solare, alergii si, in cazuri extreme, cancer. Este foarte important sa folosesti crema de protectie solara de fiecare data cand iesi din casa, chiar si pe maini.

Temperaturile extreme si mai ales trecerea rapida de la o temperatura la alta ne afecteaza pielea de pe maini. Spre exemplu, cand este foarte frig, vasele de sange se ingusteaza pentru a ajuta corpul sa nu piarda prea multa caldura. Astfel, activitatea glandelor sebacee este redusa si pielea incepe sa se usuce.

Umiditatea ridicata si caldura excesiva deshidrateaza pielea si o predispun la boli de piele, cum este rozaceea. Din aceasta cauza, este recomandat sa te speli cu apa calduta pe maini.

Cum este afectat aspectul mainilor de produsele chimice

Pielea are un pH mediu acid, cu valori intre 4,7 si 5,75. Daca folosesti produse de curatare cu pH alcalin, structura celulelor are de suferit si bariera naturala a stratului exterior al epidermei este distrusa. Astfel, pielea se va usca si va deveni sensibila, predispusa la infectii si boli precum dermatita.

Daca mainile tale intra des in contact direct cu produse chimice – vopsele, diluanti, clor, acetona, produse de curatat baia sau bucataria, benzina etc. -, pielea va ramane fara uleiurile naturale care o hidratau. Consecinta va fi o piele uscata, iritata, care se poate descuama.

Cum iti dai seama ca mainile tale au nevoie de ingrijire suplimentara

Iata cateva semne care iti arata ca pielea mainilor tale are nevoie de un plus de ingrijire:

  • iti simti mainile uscate, pielea este aspra si iti provoaca disconfort;
  • ai crapaturi mici pe maini, care te ustura;
  • pielea este mai putin elastica, atunci cand este intinsa nu revine imediat la starea initiala;
  • observi iritatii, pete rosiatice sau chiar maronii.

Citeste si Petele maronii pe piele: cauze, tratamente si sfaturi

Cum sa ai grija corect de mainile tale: sfaturi si secrete Nomasvello

Care sunt metodele de ingrijire a mainilor

In functie de starea in care se afla mainile tale, trebuie sa alegi si metoda de ingrijire. Daca pielea este doar putin uscata, poate fi de ajuns utilizarea unei creme hidratante; insa, daca ai crapaturi sau pete maronii, este recomandat sa apelezi la un tratament IPL.

Protejarea mainilor

Primul pas pentru ingrijirea mainilor este protejarea lor de soare, vant, frig si produse chimice. Mai ales in perioadele calde, foloseste o crema cu factor de protectie solara care sa iti protejeze mainile de efectele nocive ale razelor ultraviolete.

In special iarna, cand afara este vant puternic si temperaturile scad sub zero grade, poarta manusi care sa iti protejeze pielea de frig. Nu uita sa porti manusi de cauciuc atunci cand speli vase sau diferite obiecte din casa, dar si cand interactionezi cu orice fel de produs chimic, precum vopsea sau benzina.

Produse de ingrijire a mainilor

Pentru a hidrata mainile, trebuie sa folosesti produse de ingrijire, creme sau uleiuri. Frecventa de utilizare si tipul produsului depind de nevoile mainilor tale. Citeste cu atentie ingredientele produselor pentru a face cea mai buna alegere:

  • agentii de umezire, precum glicerina si agentii alpha hydroxy, au rolul de a transfera umezeala din aer in pielea ta; acestia nu functioneaza daca aerul este uscat;
  • emolientii patrund in spatiul dintre celule din stratul superior al pielii si inlocuiesc uleiurile lipsa din pielea ta; pot fi pe baza de apa sau de ulei.

Pentru a imbunatati circulatia la nivelul mainilor, iti poti face un masaj in timp ce aplici crema. Astfel, crema va patrunde mai bine in piele, sistemul circulator va fi stimulat si mainile vor capata un aspect mai tanar. Incepe prin miscari circulare la nivelul palmei si apoi maseaza fiecare deget in parte, de jos in sus.

In timpul zilei, opteaza pentru o crema pe baza de apa, cu o textura usoara, care se absoarbe repede in piele. Poti folosi inainte de culcare o crema de maini mai grasa, care sa isi faca efectul pe parcursul noptii.

Tratamente pentru ingrijirea mainilor – masti, exfoliant, IPL

Epiderma se regenereaza constant si, astfel, celulele de piele moarta sunt eliminate. Dar de multe ori acestea raman prinse de pielea sanatoasa si pot crea un aspect inestetic, de piele uscata. Pentru a elimina aceste celule, este recomandata exfolierea. Prin masarea mainilor cu un produs exfoliant vor fi eliminate delicat celulele de piele moarta.

Dupa exfoliere, urmeaza hidratarea in profunzime. Aceasta poate fi facuta prin aplicarea unor masti mai grase care pot fi mentinute pe piele chiar si peste noapte. Aplica masca pe maini si apoi acopera-le cu o pereche de manusi din bumbac, pentru a stimula absorbtia agentilor nutritivi in piele.

Daca vrei sa iti imbunatatesti aspectul mainilor rapid, apeleaza la un tratament de rejuvenare cu lumina intens pulasata (IPL). Impulsurile luminoase patrund in profunzimea pielii printr-un gel conductor, care are rolul de a proteja epiderma de intensitatea luminii si de a stimula productia de colagen si elastina.

Aceste doua ingrediente sunt responsabile cu prospetimea si fermitatea mainilor, iar odata rejuvenata epiderma, mainile isi vor recapata aspectul catifelat.

Cum sa ai grija corect de mainile tale: sfaturi si secrete Nomasvello

Metode naturiste de ingrijire a mainilor

Daca preferi o abordare naturista, afla ca iti poti ingriji mainile si cu ingrediente pe care in mod normal le folosesti in bucatarie. Iti poti crea propriul scrub pentru a elimina celulele de piele moarta si impuritatile, dar si o masca hidratanta.

Scrub cu zahar si ulei de masline

Acest remediu poate fi preparat in doar un minut si aplicat rapid, chiar si inainte de o petrecere sau de o intalnire. Amesteca o lingurita de ulei de masline si o lingurita de zahar pana obtii un amestec omogen. Maseaza pasta obtinuta pe maini, atat pe palme, cat si pe degete. Zaharul va indeparta celulele de piele moarta, iar uleiul de masline iti va hidrata pielea si cuticulele.

Masca pe baza de unt si ulei de migdale

Untul iti va hidrata pielea de pe maini, iar uleiul de migdale contine vitamina E, care poate diminua aspectul liniilor fine. Pentru a obtine masca, amesteca doua lingurite de unt cu o lingurita de ulei de migdale. Aplica amestecul pe maini si lasa-l sa actioneze 20 de minute. La sfarsit, clateste-te cu apa calduta, pentru a elimina excesul de ulei.

Exfoliant cu galbenus, miere si migdale

Acest amestec iti va exfolia pielea de pe maini, dar le va si hidrata, datorita vitaminei A din galbenus si a vitaminei E din migdale. Amesteca o lingurita de miere, o jumatate de lingura de migdale zdrobite si un galbenus. Maseaza solutia obtinuta pe maini pentru aproximativ zece minute, apoi las-o sa actioneze aproximativ 20 de minute. La final, indeparteaza masca prin clatire cu apa calduta.

Cateva secrete pentru o protectie cat mai buna a mainilor

Nu e niciodata prea tarziu sa incepi sa ai grija de mainile tale, iar de multe ori modul de ingrijire implica si schimbarea stilului de viata si a dietei. Iti impartasim mai jos cateva secrete pentru a preveni imbatranirea prematura a pielii de pe maini:

  • nu uita sa bei apa de fiecare data cand iti este sete, pentru ca pielea este alcatuita din aproximativ 30% apa si are nevoie de umiditate pentru a fi hidratata;
  • foloseste un sapun hidratatant cu ingrediente naturale (ulei de cocos, ulei de masline) pentru curatarea delicata a mainilor;
  • poarta mereu manusi cand speli vase; detergentul de vase iti poate usca pielea de pe maini;
  • foloseste crema de maini si pe cuticule; le va mentine moi si mai usor de impins atunci cand vrei sa iti faci manichiura;
  • exfoliaza-ti pielea de pe maini aproximativ o data pe saptamana; astfel vei inlatura celulele de piele moarta si crema hidratanta va fi absorbita mai usor;
  • foloseste crema de maini cu factor de protectie solara cand te expui la soare pentru perioade mai lungi.

Cum realizezi o manichiura pentru un aspect ingrijit al mainilor

Pentru maini cu un aspect ingrijit, ai nevoie si de o manichiura atent realizata: degeaba te-ai chinuit sa ai pielea de pe maini hidratata, daca unghiile sunt descojite, iar cuticulele sunt rupte. Iti prezentam mai jos un ghid care sa te ajute sa obtii manichiura perfecta la tine acasa:

  • curata unghiile cu ajutorul unei dischete demachiante inmuiate in dizolvant de lac de unghii fara acetona;
  • impinge cuticulele spre baza unghiei, dar nu le taia; altfel, ai un risc mai mare de infectie;
  • taie unghiile pana ajung toate la aceeasi lungime;
  • foloseste o pila putin abraziva pentru a scapa de portiunile inegale;
  • foloseste un exfoliant pe maini si pe unghii, pentru a elimina celulele de piele moarta;
  • aplica o crema hidratanta si las-o sa actioneze cel putin zece minute;
  • foloseste dezinfectant special pentru unghii si cuticule; acesta elimina si uleiurile in exces;
  • aplica pe suprafata unghiilor un strat de baza, incolor, care previne subtierea si ingalbenirea lor;
  • aplica un strat de oja si asteapta sa se usuce complet inainte sa aplici urmatorul strat;
  • la final aplica un strat protector care va face oja sa reziste mai mult timp.

Mai ales in sezonul rece, pielea de pe maini are de suferit, din cauza frigului, vantului si umiditatii ridicate. Pentru a avea maini frumoase si catifelate, tine tot timpul la indemana – langa chiuveta, in poseta, pe birou etc. – o crema hidratanta.

Sursa foto: Shutterstock

Distribuie acest articol!

Facebook
Pinterest
Twitter
LinkedIn
Email

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.