Cum scapi de riduri: Tot ce trebuie sa stii

Data publicare: 31/10/2020
Ultima actualizare: 17/05/2022

Aparitia ridurilor este inerenta in viata noastra, fie ca este vorba despre linii fine sau riduri de expresie. Aceste imperfectiuni apar indeosebi ca urmare a trecerii timpului sau in urma expunerii indelungate la soare. 

Estetica faciala ne poate ajuta sa le combatem sau sa le atenuam, ca sa nu ne dea de gol varsta.

Cum scapi de riduri, care sunt factorii care influenteaza aparitia ridurilor, cum se pot ascunde acestea si ce tratamente faciale si cosmetice recomanda specialistii?

Afla toate detaliile in articolul de mai jos.

Ce sunt ridurile si de ce apar?

Ridurile se manifesta la nivelul pielii sub forma de incretituri, cute sau pliuri, care apar odata cu trecerea anilor. Aparitia ridurilor este un fenomen natural, iar ele impacteaza cel mai mult fata, mainile si gatul. 

Motivul pentru care ridurile apar este scaderea elasticitatii si fermitatii piele odata cu inaintarea in varsta. Anii trec, iar pielea devine mai uscata si mai subtire, pierzandu-si colagenul si elastina, atat de necesare pentru o piele frumoasa si tanara.

Nu exista o anumita varsta de la care apar ridurile, insa conteaza mult si factorul genetic, precum si grija pe care o acordam pielii zi de zi.

Ridurile sunt de mai multe feluri si ele trebuie tratate diferit, pentru a avea rezultate in combaterea lor.  Unele riduri pot fi estompate cu ajutorul cremelor antirid, pe cand altele au nevoie de peeling chimic sau chiar de fillere injectabile pentru a fi atenuate.

Cele mai cunoscute tipuri de riduri sunt:

  • Ridurile dinamice, de expresie: ele sunt temporare si se formeaza in urma expresiilor faciale repetate. Ele pot deveni, in timp, permanente, transformandu-se in riduri statice.  Ca sa nu-ti transformi ridurile dinamice in riduri statice, evita expunerea indelungata la soare, fumatul si stilul de viata nesanatos. Principalul tratament, in acest caz, este asigurarea unei hidratari optime a pielii, prin folosirea unor crème intens hidratante.
  • Ridurile elastice: sunt acele pliuri care apar la nivelul obrajilor, deasupra buzei superioare sau pe gat. Acestea au aspect de piele ”cazuta”, ca si in cazul barbiei duble si necesita evitarea fumului de tigara, al factorilor poluanti si a radiatiilor UV. Se recomanda crèmele antirid, special concepute pentru fermitatea pielii, pe baza de antioxidanti si cele cu factor de protectie solara.
  • Ridurile gravitationale: procesul de imbatranire a pielii scade nivelul de colagen si elastina, iar pielea incepe sa se lase. In acest caz, este necesar sa se apeleze la tratamente faciale care estompeaza ridurile (rejuvenare IPL, LED de hidratare) sau la serviciile medicale ale unui chirurg estetician, pentru proceduri minim-invazive de lifting facial.

Exista mai multi factori care conduc la aparitia ridurilor:

Expunerea la soare

Soarele ne poate face mai mult rau decat bine, daca nu avem grija. Expunerea indelungata la soare si radiatiile UV cresc riscul de aparitie prematura a ridurilor, indiferent ca ne bronzam pe strada, la plaja sau la solar. Radiatiile ultraviolete distrug colagenul si elastina din piele, ducand la o scadere a elasticitatii si a fermitatii acesteia.

Ca sa prevenim aparitia ridurilor, iti recomandam sa eviti expunerea indelungata la soare si sa aplici produse cu factor mare de protectie solara, in functie de tipul tau de ten. Cu cat pielea este mai alba, cu atat se vor aplica produse cu protectie solara mai ridicata. 

Expunerea indelungata la soare provoaca ridarea pielii

Genetica

Soarele ne poate face mai mult rau decat bine, daca nu avem grija. Expunerea indelungata la soare si radiatiile UV cresc riscul de aparitie prematura a ridurilor, indiferent ca ne bronzam pe strada, la plaja sau la solar. Radiatiile ultraviolete distrug colagenul si elastina din piele, ducand la o scadere a elasticitatii si a fermitatii acesteia.

Ca sa prevenim aparitia ridurilor, iti recomandam sa eviti expunerea indelungata la soare si sa aplici produse cu factor mare de protectie solara, in functie de tipul tau de ten. Cu cat pielea este mai alba, cu atat se vor aplica produse cu protectie solara mai ridicata. 

Varsta

Indiferent ce am face, ridurile apar odata ce inaintam in varsta. Este un proces natural, pe care nu putem decat sa il amanam sau sa il acceptam ca atare si, ulterior, sa atenuam ridarea tenului prin intermediul tratamentelor estetice.

Machiajul

Unele produse de machiaj afecteaza pielea, din cauza continutului de substante chimice care blocheaza productia de colagen natural. Mai mult, lipsa demachierii corecte poate conduce la aparitia prematura a ridurilor. Pentru a evita aceste situatii, se recomanda folosirea a cat mai putine produse de make-up sau care sa contina ingrediente naturale. Mai mult, este necesara demachierea zilnica, iar produsele cosmetice aplicate sa fie de inalta calitate, atestate dermatologic si optime pentru tipul tau de ten.

Fumatul

Stiai ca fumatul este periculos nu doar pentru sanatatea organismului tau, dar si pentru sanatatea tenului? Tutunul accelereaza imbatranirea pielii, pentru ca blocheaza colagenul si elastina. Chimicalele din tigarete conduc la deshidratarea tenului si, implicit, la aparitia ridurilor. Se recomanda renuntarea la fumat, pentru o piele frumoasa si sanatoasa mai mult timp. 

Privarea de somn

Prin somn organismul se reface si permite celulelor pielii sa se regenereze. Avem nevoie de circa 6-8 ore de somn pe noapte ca sa fim odihniti. Privarea de somn conduce la un aspect tern, obosit si incercanat al tenului, iar, in timp, noptile pierdute se vor vedea la nivelul pielii sub forma de riduri. Pentru a avea un ten fresh, inceasca sa te odihnesti noaptea si sa iti hidratezi pielea inainte de culcare cu o crema hidratanta.

Expresiile faciale- ridurile de expresie

Anumite miscari ale muschilor fetei pe care le facem involuntar, mai ales cand ne incruntam, conduc automat la crearea de riduri. Unii dintre noi isi misca involuntar musculatura faciala si o fac atat de pronuntat, incat aceste expresii conduc, in timp, la incretirea pielii. Eliminarea ridurilor de expresie nu este posibila in totalitate, insa este important sa ne privim in oglinda cand vorbim, sa ne analizam mimica si sa incercam, pe cat posibil, sa facem miscari mai line ale muschilor faciali.

Unde apar, in general, ridurile?

Exista mai multe tipuri de riduri faciale si ele se formeaza, in general, pe frunte, in jurul ochilor si in jurul buzelor. Iata cateva informatii utile despre fiecare:

Riduri pe frunte

Daca ai riduri pe frunte, exista mai multe modalitati prin care le poti atenua sau trata.

Te poti folosi de remediile naturale binecunoscute, cu proprietati de hidratare si netezire (ulei de ricin, ulei de cocos, ulei de migdale, etc), de chirurgia plastica (injectii botox, terapia prp, cunoscuta si ca ”terapia vampir”,  etc), de cremele hidratante dermato-cosmetice (cu vitamina C, aloe vera), de solutii acidul hialuronic, toate cu efect anti-age. Daca ridurile de pe frunte sunt doar linii fine, acestea se pot combate si acasa, prin masaje sau remedii naturiste. Insa, daca aceste riduri apar odata cu inaintarea in varsta sau ca rezultat al muschilor mimici, cel mai probabil va fi necesar un tratament facial la un salon de infrumusetare sau chiar la medicul estetician.

Riduri ochi

Cele mai des intalnite riduri pe care le observam imediat la noi, dar si la cei din jur sunt ridurile de la ochi. Acestea apar indeosebi pe marginea externa a ochilor si sunt numite si ”laba gastei”. Ridurile pot sa apara si sub ochi si sunt mai rigide sau la nivelul pleoapelor superioare. 

In general, daca ai sau nu riduri la ochi depinde de mostenirea genetica, de grosimea pielii, de tipologia expresiilor faciale si din cauza unor factorilor extern, precum: soarele, fumatul sau variatiile bruste ale greutatii corporale. 

Cel mai cunoscut tratament pentru tratarea ridurilor de la ochi este lifting-ul facial, prin acidul hialuronic, denumit si ”fantana tineretii”. Se mai pot folosi si laserul, care elimina, practic, fiecare linie ridata si o substanta activa speciala pentru ridurile ochilor. In cazul ridurilor de la pleoape, se foloseste blefaroplastia, o interventie chirurgicala denumita si facelift.

Cum scapi de ridurile de la ochi si gura

Riduri gura

Dacă te confrunti cu riduri de expresie in jurul gurii, acest lucru este arata o lipsa de colagen. Pierderea colagenului este unul dintre efectele imbatranirii, insa acest proces poate fi stopat prin anumite proceduri și tratamente estetice.

Fumatul, expunerea la soare fara protectie, poluarea si o alimentatie nesanatoasa sunt doar cativa dintre factorii care pot cauza ridurile de expresie din zona gurii.

Ridurile de la nivelul gurii te pot imbatrani dramatic, de aceea este esential sa le eviti sau sa afli cum le poti atenua. Acestea coboara de la baza nasului si ajung pana la buza superioara sau se formeaza in coltul gurii, ori de la zambet. 

Si in acest caz se poate actiona cu laser, se pot umple cu acid hialuronic sau se pot face tratamente cosmetice menite a stimula productia de colagen si elastina, doua substante esentiale ca sa reducem ridurile.

Cum scapi eficient de riduri? Tratamente pentru eliminarea ridurilor

Exista mai multe modalitati pentru stergerea ridurilor de la nivelul pielii fetei. Fiecare persoana este diferita, asa ca poti testa care proceduri si tratamente au efect in cazul tau, dintre cele enumerate mai jos.

  1. Remedii naturale:

Medicina naturista ne-a ajutat dintotdeauna sa aratam bine si exista o multitudine de retete pentru a scapa de riduri in mod natural. Iata doar cateva dintre ele, pe care le poti incerca:

  • Amesteca 2 albusuri cu 3 picaturi de suc de lamaie si aplica-le pe frunte. Lasa sa actioneze 10-15 minute inainte de clatire.
  • Aplica pe frunte o masca faciala cu ananas zdrobit si papaya, pentru a stimula colagenul din piele. Lasa sa actioneze 20 minute, apoi clateste.
  • Bate bine un ou crud, amesteca-l cu o lingurita de miere si cu o lingurita cu ulei de măsline. Aplica aceasta compozitie pe fata si lasa sa actioneze 15 minute, apoi clateste.

Exista si plante medicinale care pot atenua ridurile cauzate de trecerea timpului sau de actiunea soarelui. Printre cele mai cunoscute, mentionam:

  • Patrunjelul – se fierbe o mana de frunze de patrunjel în 300 ml de apa minerala. Se lasa la racit, se strecoara, apoi se inmoaie o dischetă demachianta in lichidul obtinut si se aplică prin tamponari usoare pe fata curata. Nu se clateste. Se repeta saptamanal acest ritual de ingrijire, pana ce tenul nu mai dezvolta riduri.
  • Sunatoarea– este un excelent tonifiant pentru tenurile deshidratate, ridate si lipsite de fermitate, pentru ca regenereaza epiderma. Fa o infuzie dintr-o linguriţă de plantă uscată la 200 ml de apa fiarta, lasa la racit si aplică sub forma de comprese pe ten. 

Medicina naturista propune un ritual de ingrijire a pielii, prin care sa se combata senzatia de piele uscata si sa se asigure tenului o hidratare optima, astfel incat sa se pastreze intacte celulele de colagen si elastina.

  1. Produse de ingrijire faciala si corporala:

Din randul cremelor hidratante menite a ne ajuta sa estompam acele riduri fine, se numara produsele pe baza de vitamina C si antioxidanti ai acidului alfa-lipoic, care regenereaza, intineresc pielea si previne ridarea ei. Un astfel de produs intens hidratant si anti-age este si lotiunea revitalizanta No+Vello, bogata in vitamina C, antioxidanti, pigmenti de luminozitate, extract de dud alb si lemn dulce.

Tratarea ridurilor si indeosebi a ridurilor de expresie se poate realiza cu creme hidratante, pe baza de acid hialuronic si aloe vera. Poti folosi, de asemenea, o crema de noapte pe baza de colagen, cum este si roll-on-ul Dermatif No+Vello.

Mai mult, crema faciala pe baza de acid glicolic te poate ajuta sa spui stop ridurilor, daca este folosita in fiecare zi.

crema riduri
Produse antirid de la Nomasvello
  1. Interventii chirurgicale:

Chirurgul estetician nu se ocupa doar de chirurgia sanilor (punerea de implanturi mamare, ridicarea sanilor si schimbarea implanturilor fiind unele dintre cele mai solicitate interventii chirurgicale), ci si de chirurgia fetei si, implicit, de eliminat ridurile nedorite. Procedurile chirurgicale prin care putem sa scapam de riduri sunt:

  1. Injectarea cu Toxina Botulinica (Tratamentul cu Botox) : Stergerea ridurilor cu ajutorul toxinei botulinice ajuta la tratarea pliurilor profunde ale fruntii. Aceasta procedura relaxeaza muschii faciali, care prin contractie genereaza riduri de expresie. Acest tratament riduri cu toxina botulinica ajuta nu doar la corectarea ridurilor existente, ci si la prevenirea aparitiei altora noi, prin blocarea actiunii de contractie a muschilor injectati. Se aplica doze mici, pentru a obtine un efect natural, nu fortat, al pielii. Efectul injectiilor cu toxina botulinica dureaza circa 6 luni si este necesara reluarea procedurii, pe masura ce muschii isi reiau activitatea treptat.  
  2. Umplerea ridurilor cu acid hialuronic: Acidul hialuronic este unul dintre cele mai folosite ingrediente pentru ingrijirea tenului, putand fi folosit pentru toate tipurile de piele. Injectarile cu acid hialuronic se folosesc atat pentru marirea buzelor, cat si pentru a scapa de ridurile fine. Fillerele (substantele de umplere) cu acid hialuronic pot sa reduca ridurile profunde de pe fata, precum si din jurul ochilor sau gurii.
  1. Peeling-ul chimic:  Exista 2 tipuri de peeling, profund si superficial. Poate fi realizat atat de cosmeticiene, cat si de medici dermatologi sau esteticieni. Peeling-ul chimic consta intr-o solutie chimica aplicata pe piele pentru o exfoliere controlata a acesteia, in urma careia se produce regenerarea ei. Tenul ramane mai neted, cu mai putine riduri si linii fine si cu un aspect mai sanatos.
  1. Tratamente cosmetice:

Ridurile de pe frunte pot fi atenuate si prin tratamente antirid efectuate la saloanele de infrumusetare.

Rejuvenarea faciala 

Acest tratament estetic ajuta la împrospătarea aspectului pielii, prin estomparea acelor riduri profunde si de expresie, cu ajutorul echipamentului IPL (lumina intens pulsata). 

Rejuvenarea faciala este nedureroasa, rapida si cu efecte de lunga durata. Rezultatele sunt vizibile după primele ședințe, insa un tratament complet presupune 8 – 12 sesiuni consecutive, repetate la un interval de 21 de zile.

Pentru rezultate optime se recomanda o curatare de ten inainte de rejuvenarea faciala, pentru a inlatura celulele moarte si a stimula si mai mult productia de colagen si elastina. Tine cont de faptul ca, dupa o curatare profunda a pielii, nu se recomanda sa mai folosesti fond de ten in ziua respectiva, pentru a lasa porii sa respire.

Rejuvenare Faciala cu IPL Fagaras Unirii
Rejuvenare Faciala cu IPL

Tratamente cu LED:

Un alt tratament riduri este si terapia LED+Esthetic, prin care se aplica la nivelul fetei colagen din abundenta, activat apoi in piele de catre diodele emitatoare de lumina. Acest tratament are 3 beneficii: hidrateaza pielea in profunzime, activeaza fibrele de colagen si elastina si asigura drenajul toxinelor de la nivelul tenului. In plus, nu este deloc dureros, are efect cromoterapeutic si dureaza doar 20 minute. La finalul tratamentului se maseaza tenului cu fluid facial cu vitamina C, antoxidanti si pigmenti de luminozitate, pentru un ten cu aspect intinerit.

Tratament facial cu LED- Nomasvello
  1. Un stil de viata sanatos:

In afara de remediile naturale pe care le putem aplica acasa si de procedurile de care putem beneficia in centrul medical sau estetic preferat, ridurile pot fi atenuate si prin cateva trucuri pe care le poti face in propriul camin:

  1. Exercitii de yoga faciala, pentru tonifierea muschilor fetei si a fruntii
  2. Adoptarea unei diete bogate in fructe, legume si cereale complete
  3. Hidratare suficienta, prin consumul a cel putin 2 litri de apa pe zi
  4. Limitarea factorilor de stres din viata ta
  5. Exercitii de meditatie, pentru o gandire pozitiva si o mare incredere de sine
  6. Masarea zilnica a fetei si a fruntii si aplicarea de masti hidratante. Folosiți soluții demachiante când curățați și spălați fața.
  7. Demachierea zilnica riguroasa
  8. Aplicarea unor crème cu factor de protectie, mai ales cand soarele este puternic

Asadar, ridurile faciale fac parte dintr-un proces natural de imbatranire a pielii. Insa, aspectul acestora poate fi ameliorat, iar aparitia ridurilor poate fi amanata, printr-o ingrijire de ten corespunzatoare si prin tratamente faciale inovatoare, realizate fie de medici, fie de specialisti in estetica.

Frumusetea se ingrijeste!

Distribuie acest articol!

Facebook
Pinterest
Twitter
LinkedIn
Email

2 thoughts on “Cum scapi de riduri: Tot ce trebuie sa stii

  1. Tatiana says:

    Mulțumim, pentru această informație foarte utilă !!! Am o întrebare, sper să primesc și răspuns. Pe pielea de pe frunte, nas și bărbie au început să apară pori dilatați, iar sub ochi au început să apară riduri, ce remedii naturiste îmi recomandați? Mulțumesc anticipat!!!

    • Nomasvello Romania says:

      Buna ziua, multumim si noi pentru feedback. Pentru ambele imperfectiuni, poli dilatati si riduri, aveti nevoie de hidratare intensa a pielii.

      Insa, pentru un plan de tratament personalizat, va recomandam sa veniti la o diagnoza faciala cu Woodlamp, oferita gratuit in toate centrele Nomasvello- avem peste 50 saloane in Romania- https://www.nomasvello.ro/centre.

      Va asteptam cu drag!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Oferta Lunii Decembrie Nomasvello 40% Discount Abonamente 8 Ședințe