Petele pigmentare sunt acele puncte maronii de pe piele, care se manifesta indeosebi pe fata, decolteu, spate, brate si umeri, in urma procesului de melanoza, adica de crestere a nivelului de melanina (substanta naturala ce confera culoare pielii si parului). Ele pot aparea la orice varsta, atat la femei, cat si la barbati.
Petele pigmentare seamana cu pistruii, dar au dimensiuni mai mari si forme diferite.
Din ce cauză apar petele pigmentare pe față?
Cea mai frecventa cauza a aparitiei petelor pigmentare este expunerea excesiva la soare, fara protectie solara. In aceasta situatie, hiperpigmentarea poarta numele de melasma.
Tratamentele medicale cu hormoni precum estrogenul sau progesteronul, inclusiv contraceptivele pot fi si ele responsabile de aparitia hiperpigmentarii numite cloasma, la care femeile sunt mai predispuse.
Scrub-ul sau peeling-ul agresiv al pielii o pot sensibiliza si pot inlesni arsurile solare, dand nastere la hiperpigmentari.
Totodata, petele maronii se pot manifesta si ca urmare a unor probleme emotionale, care conduc la un nivel ridicat de stres.
Aceste imperfectiuni se inmultesc odata cu procesul ireversibil de imbatranire a pielii, care incepe sa aiba o capacitate din ce in ce mai mica de regenerare, pe fondul unor rezerve reduse de colagen si elastina.
Cum putem scăpa de acele pete maronii?
Exista mai multe metode de tratare si de atenuare a petelor melanice.
In primul rand, curatarea in profunzime a tenului reprezinta primul pas necesar pentru indepartarea straturilor de piele afectate si pentru asigurarea unei regenerari celulare.
In cazul unor pete pigmentare superficiale, acestea pot fi tratate prin aplicarea de produse cu vitamina C sau cu rol exfoliant, dar si prin tratamente de curatare faciala, precum terapia Proskin, care elimina celulele moarte si ajuta la regenerarea celulara.
In cazul petelor mai vechi si “incapatanate”, care nu raspund la aplicarea de creme sau de produse exfoliante, se recomanda tratamentele cosmetice profesionale, precum microdermoabraziunea, peeling-urile chimice sau terapiile cu IPL si laser. Microdermabraziunea realizeaza o exfoliere mecanica, ce imbunateste aspectul tenului patat. Insa, pentru petele profunde si vechi, specialistii recomanda tratamentele cu IPL si laser.
Rejuvenarea cu IPL consta in aplicarea de impulsuri de lumina pe piele, care transmit caldură la nivelul zonei tratate, pentru crearea naturală de noi fibre de colagen și elastina si pentru reconstructia microfibrelor din derm si epiderm. Prin rejuvenare se estompeaza lentigo, melasma, cloasma, dar si hiperpigmentarile cauzate de acnee. Pielea isi recapata elasticitatea si tonusul dupa un tratament complet de circa 8 sesiuni, programate la un interval de 3 saptamani, insa efectele benefice sunt vizibile chiar de la prima sedinta.
Centrele de infrumusetare Nomasvello asigura gratuit diagnosticarea problemelor tenului, prin folosirea lampii cu ultraviolete. In functie de diagnoza, specialistii elaboreaza un plan de tratament personalizat, pentru a elimina toate imperfectiunile pielii, printre care se numara si petele maronii.
Putem să prevenim, în vreun fel, petele pigmentare?
Cum cea mai comuna cauza a aparitiei petelor maronii pe piele este expunerea excesiva la soare, principala metoda de preventie o reprezinta folosirea zilnica a unui produs dermato-cosmetic cu factor de protectie solara ridicat, de cel putin 30+. Radiatiile solare sunt o amenintare constanta pentru piele, indiferent de anotimp, asa ca protectia zilnica este esentiala.
Totodata, inaintea oricarei expuneri la soare este recomandata evitarea parfumarii pielii, pentru ca alcoolul continut de parfumuri interfereaza cu substantele active ale cremei de protectie si poate conduce la aparitia de arsuri solare.
Este important sa evitam sa stam la soare intre orele 10:00-16:00, mai ales fara protectie solara, pentru a nu favoriza aparitia de pete pigmentare.
Pielea devine mai sensibila si mai predispusa la hiperpigmentari cand avem de-a face cu dereglari hormonale, din cauza fumatului sau a poluarii, in cazul unui stil de viata nesanatos sau odata cu inaintarea in varsta. De aceea, trebuie sa acordam o atentie sporita ingrijirii si protejarii pielii, indiferent de varsta, mai ales ca nivelul de stres a crescut foarte mult in ultima perioada, in contextul socio-economic actual.
Preventia acasa se realizeaza prin folosirea de produse bogate in vitamina C, care depigmenteaza si confera luminozitate pielii, respectiv care contin acid salicilic, glicolic sau azelaic, aceste substante avand rolul de exfoliere blanda a pielii.
Preventia la salon se efectueaza prin tratamente cosmetice precum curatarea faciala (ca sa eliminam impuritatile si straturile superficiale ale pielii, afectate de factorii nocivi din mediu), respectiv prin rejuvenarea cu IPL, care conduce la crearea de noi celule de colagen si elastina.
Ce ar trebui să cuprindă rutina de îngrijire pentru preveni sau ameliora petele?
Daca apelam la metode naturiste de tratament, putem folosi zeama de lamaie, pentru depigmentare si ulei de masline sau masti cu ananas sau papaia, pentru a descompune melanina.
Un alt element esential pentru sanatatea pielii este demachierea zilnica, necesara pentru a inlatura impuritatile si celulele moarte de la nivelul pielii.Putem folosi un demachiant 3 in 1, care sa curete temeinic fata, sa o hidrateze si sa actioneze si ca tonic pentru piele.
De asemenea, este vital sa aplicam in fiecare zi o crema cu SPF intre 30+ si 50+, indiferent de sezon, pentru a proteja pielea de razele UVA si UVB.
Vara sau cand mergem in vacante nu trebuie sa ne lipseasca palaria si ochelarii de soare, pe langa produsul fotoprotector.
Vizita la un salon de infrumusetare pentru o curatare faciala profesionala se poate efectua lunar, pentru a preveni aparitia petelor pigmentare.
Frumusetea se ingrijeste!