Punctele negre apar pe piele sub forma de pete mici si inchise la culoare, ca urmare a unor pori incarcati, fiind denumite si comedoane deschise. Aceste semne sunt premergatoare aparitiei acneei si trebuie tratate din timp, ca sa nu favorizeze aparitia pustulelor. In cele ce urmeaza vei afla de ce apar punctele negre si ce remedii ai la indemana pentru a scapa de ele.
- Ce sunt punctele negre si de ce apar
- De ce apar punctele negre – principalele cauze
- Cum poti scapa de punctele negre – produse si tratamente pentru curatarea tenului
- Remedii naturiste si masti pentru eliminarea punctelor negre
- Ce medicamente poti lua pentru puncte negre
- Cum poti preveni aparitia punctelor negre
Ce sunt punctele negre si de ce apar
Acumularea de sebum in interiorul pielii duce la formarea de dopuri de sebum si de celule moarte, care favorizeaza aparitia punctelor albe de grasime, cu efect doar la suprafata pielii. Desi sebumul este o secretie naturala a glandelor sebacee si ajuta la hidratarea pielii, atunci cand se acumuleaza in exces apar comedoanele. Concret, porii sunt blocati, iar pielea nu mai poate respira.
Odata ce aerul oxideaza sebumul, apar si punctele negre. Culoarea neagra este data de melanina din sebum oxidata la contactul cu aerul.
Unde pot sa apara punctele negre
Punctele negre apar cu precadere pe fata, in zona T, adica pe nas, frunte si barbie. In aceste locuri, pielea este mai uleioasa si produce sebum in exces. De regula, punctele negre sunt mai vizibile pe nas, dar si deranjante, iar extractia manuala este destul de dureroasa.
Daca ai parul tuns cu breton, atunci esti predispusa la puncte negre pe frunte. Sebumul din par poate afecta si sanatatea tenului, favorizand aparitia de comedoane. Punctele negre pot aparea insa si pe corp, in cazul unor dereglari hormonale.
Care este diferenta dintre un punct negru si unul alb
Asa cum am spus mai devreme, sebumul este esential pentru hidratarea pielii, insa secretia in exces poate duce la aparitia a doua tipuri de comedoane:
- Punctele albe se formeaza atunci cand porii nu iau contactul cu aerul si nu oxideaza. Chiar daca sunt infundati, porii capata o culoare alba, de la grasimea continuta. Mai mult, aceste puncte de grasime raman vizibile la suprafata pielii, in timp ce punctele negre sunt adancite in epiderma.
- Punctele negre apar cand sebumul este secretat in exces peste celule moarte de piele, particule de praf sau machiaj si pot degenera in cosuri, daca se infecteaza. In acest caz, porii au o deschidere mare si melanina sebumului se oxideaza, dand o culoare inchisa comedoanelor.
De ce apar punctele negre – principalele cauze
Punctele negre au multiple cauze si apar in special la persoanele care au tenul gras, care folosesc produse de ingrijire uleioase sau care se machiaza zilnic. Insa exista si alti factori care pot favoriza aparitia punctelor negre, precum:
- schimbarile hormonale care duc la aparitia hipersecretiei de sebum, in special la pubertate, in perioada menstruatiei sau pe durata tratamentului cu anticonceptionale;
- dezvoltarea in exces a bacteriilor Propionibacterium acnes pe suprafata pielii;
- parul gras in contact cu tenul, care poate duce la raspandira infectiei si la aparitia punctelor negre;
- anumite medicamente.
Desi se crede ca exista o legatura intre alimentatie si aparitia punctelor negre, studiile nu au ajuns inca la un rezultat convingator. Cu toate acestea, exista posibilitatea ca produsele lactate sa duca la cresterea nivelului de zahar din sange si sa influenteze astfel aparitia acneei.
Cum poti scapa de punctele negre – produse si tratamente pentru curatarea tenului
Primul pas pentru a scapa de punctele negre este curatarea tenului. Exista mai multe solutii la care poti apela ca sa scapi de punctele negre inestetice, in functie de gravitatea problemei.
Produse pentru curatarea tenului
Inainte de toate, trebuie sa mentionam ca demachierea zilnica este obligatorie pentru a scapa de punctele negre. Este necesar sa se foloseasca produse profesionale potrivite pentru tenul gras, pe baza de acid salicilic, acid mandelic si musetel, substante cu proprietati exfoliante si de purificare a pielii.
Aceste produse combina acizi naturali exfolianti cu un complex de plante si vitamine, pentru a elimina celulele moarte si excesul de sebum si a reda sanatatea pielii.
Tratamente pentru curatare faciala in profunzime
Un tratament pentru puncte negre la salon este curatarea faciala in profunzime cu tehnologia ProSkin. Acest tratament foloseste ultrasunete pentru a aduce la suprafata celulele moarte si impuritatile cauzate de factorii nocivi (poluare, fumat, alimentatie haotica, stres), in timp ce curentul galvanic regenereaza pielea din interior, prin stimularea producerii de noi celule de colagen si elastina.
Procedura este noninvaziva, fara efecte secundare, cu actiune rapida si se finalizeaza prin masaj facial, menit a reda supletea si vitalitatea tenului. Tenul este curatat temeinic timp de 15 minute.
In plus, terapia Proskin poate fi folosita si ca tratament pentru cosuri, deoarece diminueaza riscul aparitiei pustulelor prin asigurarea unui ten curat si sanatos, care emana frumusete chiar si fara machiaj.
Extractia manuala a punctelor negre
Este recomandat ca extractia manuala a punctelor negre sa fie facuta de un profesionist, pentru a evita raspandirea infectiei si, implicit, aparitia altor probleme mai serioase, precum acnee sau noduli.
Extractia se face cu ajutorul unui dispozitiv numit comedon extractor. Acesta se fixeaza pe comedon, pentru a impinge in jos pielea din jurul sau, ca sa elimine sebumul oxidat. Extractia cu acest dispozitiv este dureroasa si procedeul necesita timp.
In cazul in care problemele tenului sunt grave, este recomandata consultarea unui medic dermatolog, care poate prescrie un tratament hormonal sau medicamentos adecvat.
Peeling chimic
Peelingul chimic ajuta la indepartarea celulelor moarte si a excesului de sebum care au dus la aparitia punctelor negre. In timpul tratamentului este aplicata o solutie chimica pe ten, care favorizeaza indepartarea unui strat de piele, lasand in urma un ten curat si sanatos. Este recomandat ca peelingurile faciale mai puternice sa fie facute de un specialist sau de un medic dermatolog.
Remedii naturiste si masti pentru eliminarea punctelor negre
Exista mai multe remedii naturiste pe care le poti incerca acasa pentru a elimina punctele negre si pe care le poti prepara cu usurinta.
Remedii naturiste
Printre remediile naturiste se numara baile cu aburi pentru ten si diferite tipuri de gomaje, preparate cu ingrediente pe care le ai la indemana in bucatarie. Tine cont ca aceste remedii nu ofera rezultate intr-un timp scurt si este necesar sa fie repetate constant pentru a obtine rezultate vizibile.
- Pasta cu bicarbonat de sodiu – spala fata cu apa calduta pentru a deschide porii. Amesteca doua lingurite de bicarbonat de sodiu cu apa minerala. Pasta fina obtinuta se aplica abundent pe zona cu puncte negre, printr-un masaj bland, cu miscari circulare. Masajul si pasta cu rol abraziv vor elimina celulele moarte si impuritatile acumulate in pori. Dupa 5-10 minute se clateste fata cu apa calda, apoi cu apa rece, pentru inchiderea porilor. La final, se foloseste o lotiune tonica pe baza de otet de mere diluat; astfel, pielea isi va recapata PH-ul normal. Procedura se repeta saptamanal.
- Scrub cu suc de lamaie si zahar – amesteca sucul de la o jumatate de lamaie cu o lingurita de zahar si amesteca bine. Freaca intre degete compozitia si apoi maseaza tenul timp de doua minute cu miscari circulare, in special pe zonele cu puncte negre. Clateste cu apa din abundenta. Ai grija la zona ochilor, deoarece este sensibila. Efectul revigorant al sucului de lamaie este ideal pentru a indeparta celulele moarte si pentru a obtine un ten stralucitor. Repeta procedura o data pe saptamana.
- Scrub cu malai – amesteca o lingurita de malai cu o lotiune pentru puncte negre pe care o folosesti de obicei. Maseaza tenul cu miscari circulare timp de aproximativ doua minute. Malaiul are actiune abraziva, astfel ca indeparteaza celulele moarte si inchide porii. Este recomandat sa se aplice acest scrub dupa o baie de aburi, pentru ca porii sa fie deschisi.
Masti pentru punctele negre
Iata cateva metode naturale de scoatere a punctelor negre, usor de aplicat acasa:
- Masca din pasta de dinti – este unul dintre cele mai eficiente produse pentru a scapa de punctele negre, dar si de punctele de grasime de pe fata. Aplica un strat subtire pe zonele cu probleme si dupa 25 minute spala foarte bine. Chiar daca poti resimti o senzatie de arsura, aceasta va trece rapid si tenul tau va fi exfoliat de toate impuritatile. Se realizeaza de maximum doua ori pe luna.
- Masca pentru puncte negre cu rosii – aceasta usuca punctele negre, actionand ca un antiseptic. Aplica pe ten o masca de rosii facute piure si las-o sa actioneze pe durata noptii. Dimineata clateste fata cu apa calduta.
- Masca pentru puncte negre din albus de ou – dupa ce ai separat albusul de galbenus, bate albusul cu un tel, dupa care adauga o lingurita de suc de lamaie. Ambele ingrediente ale mastii au rol exfoliant, strangand porii si eliminand celulele moarte. Dupa 15 minute, descojeste masca. Odata cu inlaturarea ei, vor disparea si punctele negre. La final, spala fata cu apa calduta si aplica o crema hidratanta, pentru a inchide porii.
- Masca din scortisoara cu miere – amesteca o lingurita de praf de scortisoara cu miere, aplica pasta pe zona tratata si lasa sa actioneze pe durata noptii. Se inlatura dimineata cu apa calduta. Tratamentul este recomandat a fi efectuat zilnic, pentru minimum 10 zile.
- Masca din fulgi de ovaz, miere si rosii – stoarce patru rosii, amesteca sucul cu miere si cu fulgi de ovaz, pana se face o pasta. Lasa sa actioneze pe fata timp de 10 minute. Se aplica regulat, pana dispar inesteticele puncte negre de pe fata.
- Masca pentru puncte negre cu argila – amesteca o lingura de argila pulbere cu o lingura de apa si aplica masca pe toata fata, cu exceptia zonei ochilor si a buzelor. Clateste cu apa calduta in momentul in care se usuca. Odata cu ea, vor fi inlaturate si impuritatile din profunzimea porilor.
- Benzi din gelatina cu lapte – aceste ingrediente amestecate formeaza adevarate benzi antipuncte negre. Amesteca o lingura de lapte cu una de gelatina pulbere intr-un recipient care va fi incalzit la cuptorul cu microunde timp de cateva secunde, pana cand se topeste gelatina. Aplica apoi amestecul cu o pensula pe zona tratata, iar dupa 10 minute exfoliaza usor cu degetele. Aceasta solutie este ideala pentru a scoate punctele negre de pe nas.
- Benzi din albus de ou – bate un albus de ou timp de doua minute si aplica spuma pe zona tratata, apoi acopera cu o bucata de hartie igienica sau de tifon si mai aplica un strat de albus deasupra. Dupa aproximativ o ora, hartia sau tifonul se va dezlipi, lasand pielea fara puncte negre.
Pentru rezultate vizibile rapide, poti opta in schimb pentru aplicarea unei masti la salon. In centrele Nomasvello, specialistii iti pun la dispozitie un tratament pentru puncte negre folosind o masca pe baza de acid salicilic. Aceasta se aplica pe fata si este lasata sa actioneze timp de 15 minute. La final, se maseaza tenul cu fluid facial revitalizant cu vitamina C, pentru un ten luminos si fara imperfectiuni.
De aceasta procedura pot beneficia atat barbatii, cat si femeile. Poate fi achizitionata pentru acasa si o crema pentru puncte negre pe baza de acid mandelic, aloe vera si musetel, pentru folosire zilnica. Crema actioneaza ca un gel exfoliant, fiind ideala pentru eliminarea celulelor moarte.
Ce medicamente poti lua pentru puncte negre
Exista atat medicamente naturiste pentru puncte negre, cat si pastile special concepute pentru tratarea acestora. Iata mai jos principalele substante recomandate de medici pentru a scapa de porii dilatati si punctele negre:
- Peroxidul de benzoil – substanta trateaza atat comedoanele, cat si acneea, avand un efect antibacterian. Spala fata cu apa calda si aplica produsul pe pielea curata si uscata. Nu te speria daca tenul se inflameaza la inceput, aceasta este o reactie normala si o sa dispara dupa cateva utilizari. Substanta este disponibila sub forma de geluri, sapunuri, lotiuni si creme. Incepe intai cu un produs cu o concentratie mica, mai ales daca ai pielea sensibila.
- Tretinoina (Retin-A) – substanta este derivata din vitamina A si contribuie la eliminarea sebumului in exces si la revenirea porilor la normal. Este necesar acordul medicului, pentru a preveni iritatiile tenului de la folosirea necorespunzatoare a unor asemenea produse.
- Antibioticele – se iau doar in cazurile in care punctele negre se infecteaza si la sugestia medicului de specialitate.
- Isotretinoin – substanta foarte puternica, folosita si la tratarea acneei chistice severe, care poate avea multe efecte secundare daca nu se respecta prescriptia medicului.
Cum poti preveni aparitia punctelor negre
Pentru a preveni aparitia punctelor negre, este necesar sa fie eliminat excesul de sebum, dar si sa se acorde o ingrijire zilnica pielii, cu produse potrivite pentru tipul de ten. Cele mai eficiente solutii sunt urmatoarele:
- Spala-te pe fata in fiecare dimineata si inainte de culcare pentru a preveni acumularea de sebum. Tine cont ca, daca te speli prea des, tenul se poate irita, ceea ce duce la agravarea problemelor. Foloseste de fiecare data produse blande, care nu irita pielea.
- Spala-te des pe cap, mai ales daca ai parul gras. Uleiurile din firele de par favorizeaza blocarea porilor.
- Foloseste produse fara ulei sau noncomedogenice, indiferent ca e vorba de machiaj, lotiuni sau creme pentru protectie solara.
- Foloseste produse pentru exfolierea tenului, deoarece acestea indeparteaza celulele moarte si impuritatile si reduc riscul de aparitie a punctelor negre.
- Opteaza pentru cosmetice bio, deoarece sunt mai blande cu pielea si nu incarca porii.
- Nu uita sa te demachiezi inainte de culcare, ca sa lasi pielea sa respire si sa eviti acumularea de impuritati si bacterii.
Nu stoarce punctele negre, pentru ca pot lasa cicatrici si pot raspandi rapid infectia la nivelul intregii fete.
Daca punctele negre apar din cauza schimbarilor hormonale sau a tenului gras, aceasta problema poate fi tinuta sub control cu o ingrijire adecvata. In acelasi timp, aparitia punctelor negre poate fi prevenita daca urmezi o rutina corecta de ingrijire a tenului.
Sursa foto: Shutterstock
14 thoughts on “Ce sunt si de ce apar punctele negre – cauze, tratament, remedii naturiste si prevenire”
Pentru inchiderea porilor se foloseste o infuzie concentrata de marar verde. Se sterge tenul de cateva ori pe zi cu un tampon de vata.
Bună, am tenul gras, am o mulțime de coșuri, puncte negre și puncte albe sub piele, nu știu ce să mai fac, nu mă machiez, nu consum alcool si nici nu fumez, ce îmi puteți recomanda?
Buna, Andreia, te invitam la oricare centru Nomasvello, pentru o diagnoza faciala gratuita cu Woodlamp (ultraviolete) si pentru un plan de tratament personalizat: https://www.nomasvello.ro/centre/
Te asteptam cu drag,
Georgiana
Bună ziua. Am 16 ani si am fata plină de coșuri negre, am avut tratament recomandat de dermatolog,l-am respectat dar fata efect. Uneori am și un fel de infecție de la coșurile negre și se manifestă prin apariția unui coș mare și fără cap care nu poate fi spart. Mă puteți sfătui ce trebuie să fac?
Buna ziua,
Din 15 mai redeschidem centrele Nomasvello. Va asteptam la o diagnoza faciala gratuita cu lampa wood si un plan de tratament personalizat. Avem 55 centre, veniti la cel care este mai aproape de dvs: https://www.nomasvello.ro/centre/
Zi frumoasa!
Cât costă diagnosticarea?
Buna, Liviu, diagnosticarea este gratuita. Te asteptam cu drag in oricare centru Nomasvello, din 15 mai: https://www.nomasvello.ro/centre.
Buna ziua sunt mama de baiat de 14 ani și nu reușim să scăpam de tenul gras ,par gras ,puncte negre unele albe am incercat tot felu de produse fara succes .Suntem in regatu unit ce sfat ne puteti da.multumesc frumos.
Buna ziua,
Ar fi necesara o diagnoza faciala, pentru a vedea cu exactitate cu ce probleme de ten se confrunta fiul dvs. Cand veniti in Romania, va asteptam intr-unul din centrele Nomasvello- avem 55 saloane la nivel national: https://www.nomasvello.ro/centre. Intre timp, va recomand sa vedeti si un medic dermatolog. Toate cele bune!
Buna, am un ten foarte gras, la fel si parul ma spal pe cap la doua zile si tot se ingroasa si pe fata ma spal dimineata si seara si nu ma machiez msi de loc si tenul meu tot gras este . Ce e de facut sa fie din cauza hormoniloŕ?
Buna, Eve, iti recomand produsele profesionale pe baza de acid salicilic si acid mandelic- regleaza sebumul, trateaza imperfectiunile pielii si sunt special concepute pentru tenul gras. Te asteptam si la o diagnoza faciala gratuita cu lampa Wood, pentru un plan de tratament personalizat.
La care salon ti-ar fi mai usor sa ajungi?
am tenul uscat, si porii foarte inchisi. nu reusesc sa ii deschid cat de putin nici dupa expunerea la abur. sunt si alte metode pentru ai curata acasa? multumesc
Buna, Cristina,
Te asteptam in oricare centru Nomasvello pentru o diagnoza faciala gratuita cu Woodlamp, ca sa vedem exact ce tip de ten ai si sa iti recomandam tipurile de tratamente benefice pentru pielea ta.