Ingrijirea corecta a tenului este o preocupare constanta pentru noi, femeile, asa ca nu e de mirare ca incercam tot timpul sa aflam mai multe trucuri utile si sa ii acordam pielii noastre atentia binemeritata.
Sunt nenumarate metode si tratamente la care poti recurge pentru a avea un ten frumos, sanatos, care pur si simplu radiaza. Insa cel mai important lucru este sa te tii de programul de ingrijire pe care il urmezi, sa respecti cu strictete toate etapele, mai ales daca ai un ten sensibil, predispus la aparitia cosurilor, a iritatiilor si a rosetii. Nu e nimic complicat la mijloc, dar trebuie sa fii disciplinata si sa nu neglijezi cativa pasi esentiali.
Si pentru ca ne dorim sa te ajutam in acest demers, ti-am pregatit in randurile de mai jos un ghid practic pentru ingrijirea corecta a tenului sensibil, un plan de actiune format din cateva obiceiuri sanatoase pe care trebuie sa le adopti pentru a-ti proteja pielea cat mai bine.
- Cum recunosti un ten sensibil
- Obiceiuri sanatoase pentru un ten sensibil
- Cum influenteaza alimentatia tenul sensibil
- Remedii naturiste pentru tenul sensibil
- Alegerea si folosirea produselor cosmetice pentru un ten sensibil
- Machiajul tenului sensibil
- Controlul dermatologic pentru tenul sensibil
Cum recunosti un ten sensibil
Sunt cateva semne care indica faptul ca ai un ten sensibil, care necesita mai multa atentie si ingrijire. Printre ele se numara: roseata (care poate aparea din cauza factorilor de mediu sau a unor ingrediente din mancare ori din cosmetice), eruptiile, cosurile, umflaturile, porii inchisi, senzatia de arsura la aplicarea unor produse de ingrijire, uscarea anumitor zone ale fetei.
Daca te confrunti in mod recurent cu una sau mai multe dintre problemele de mai sus, trebuie sa stii ca ai un ten sensibil si ca este timpul sa pui la punct o rutina de ingrijire menita sa iti protejeze mai bine pielea.
Obiceiuri sanatoase pentru un ten sensibil
In primul rand, trebuie sa stii ca este foarte important sa nu iti neglijezi tenul niciodata. Oricat de grabita sau de obosita ai fi, urmeaza toti pasii necesari pentru mentinerea sanatatii si a frumusetii pielii tale.
Demachierea
Nu, la acest capitol chiar nu sunt acceptate scuzele, nu ai voie sa mergi la culcare pana nu scapi de toate urmele de machiaj. Dacă treci peste acest pas, impuritatile care se aduna iti incarca porii si declanseaza aparitia acneei si a iritatiilor tenului.
Curatarea tenului
Imediat dupa demachiere, trebuie sa folosesti un gel sau o spuma de curatare potrivita tenului tau, pentru a elimina complet impuritatile si urmele de machiaj. Foloseste apa calduta pentru a-ti clati fata (evita extremele: apa mult prea rece sau mult prea calda iti poate provoca iritatii) si, la final, tapoteaza usor pielea cu un prosop moale, pana excesul de apa este absorbit.
Hidratarea
Dupa curatarea in profunzime a tenului, foloseste o crema hidratanta care sa previna uscarea lui si sa ii confere un aspect uniform, catifelat, luminos. Inainte de asta, poti aplica si un toner, un produs cu o formula lichida, menit sa reseteze pH-ul pielii tale si sa o protejeze de bacterii, contribuind, la randul sau, la hidratarea tenului.
Exfolierea
Un alt pas benefic pentru sanatatea pielii tale este exfolierea, pe care ar fi bine sa o faci macar o data pe saptamana (sau de doua ori, in cazul in care ai un ten cu tendinta de ingrasare).
Procedeul implica indepartarea celulelor moarte de la suprafața pielii si se poate realiza mecanic, prin folosirea unor produse care contin particule abrazive sau prin microdermabraziune (realizata doar de specialisti), sau chimic, prin utilizarea unor agenti exfolianti, care patrund adanc in interiorul porilor si ii curata in profunzime.
Protejarea tenului de factorii externi
Sunt nenumarati factori externi care iti pot cauza probleme cu tenul: stresul, poluarea, expunerea la razele ultraviolete (UV) etc. Dintre toti acesti factori, soarele este cel de care trebuie sa te protejezi cel mai bine, pentru ca actiunea lui asupra pielii poate fi devastatoare: ultravioletele contribuie la imbatranirea prematura a tenului, la aparitia rosetii si a petelor pigmentare, crescand inclusiv riscul de dezvoltare a cancerului de piele.
Pentru a preveni eventualele probleme cauzate de soare, evita expunerea la orele pranzului, poarta palarii cu boruri largi care sa-ti protejeze fata de actiunea ultravioletelor si, poate cel mai important, foloseste produse cu factor de protectie solara (SPF 30 minimum) inainte de a iesi din casa.
Odihna
Nu, nu este nici pe departe un mit. Efectele noptilor pierdute se vad, in primul rand, pe chipul tau. Pielea ta va arata mai palida, va avea un aspect tern, asta ca sa nu mai vorbim despre aparitia cearcanelor si a pungilor de sub ochi.
In timpul somnului, celulele corpului se regenereaza, iar productia de colagen si elastina creste. Odihneste-te in fiecare noapte, pentru ca somnul este una dintre cele mai bune metode prin care iti poti mentine sanatatea pielii.
Tratamentele tenului
Pentru ca pielea ta sa nu aiba de suferit de pe urma factorilor de mediu, pe langa ingrijirea pe care i-o acorzi acasa, ar fi indicat sa apelezi si la cateva tratamente profesionale, gandite special pentru a curata tenul in profunzime si a-i reda luminozitatea si aspectul neted:
- Curatarea faciala Pro Skin este un tratament care utilizeaza tehnologia cu ultrasunete pentru a elimina celulele moarte de la suprafata pielii si pentru a stimula regenerarea celulara si formarea de colagen, o proteina foarte importanta, care se gaseste in toate tesuturile corpului uman;
- Rejuvenarea faciala cu IPL (lumina intens pulsata) este o metoda prin care aspectul pielii este reimprospatat, prin estomparea ridurilor, a petelor si a acneei, probleme tipice ale unui ten sensibil;
- Terapia cu LED + Esthetic este un tratament care are la baza fototerapia (photocare), care ajuta la ameliorarea semnelor faciale si a pigmentarii excesive, precum si la diminuarea ridurilor si a rosetii pielii, pentru un ten sanatos, fara imperfectiuni.
Cum influenteaza alimentatia tenul sensibil
Nu degeaba se spune ca esti ceea ce mananci. Iar atunci cand ceva nu functioneaza cum trebuie in interior, organismul transmite semnale care, de regula, se vad la exterior. Pe pielea ta, mai exact. O alimentatie dezechilibrata poate cauza probleme serioase pentru ten.
De exemplu, zaharul si carbohidratii rafinati (painea alba, produsele de patiserie, prajiturile etc) stimuleaza pancreasul sa produca mai multa insulina, ceea ce duce la aparitia unor inflamatii in tot corpul. Iar acest lucru se vede inclusiv la nivelul pielii, care prezinta roseata si cosuri.
Ce poti face pentru a-ti proteja tenul cat mai bine? Adopta o dieta echilibrata, buna atat pentru organism, cat si pentru pielea ta. Orienteaza-te spre cat mai multe fructe si legume proaspete, bogate in antioxidanti, vitamine si minerale, alimente bogate in proteine (proteinele tin sub controlul nivelul insulinei), grasimi sanatoase (nucile, avocado) si acizi grasi Omega 3 (carnea din peste). Si nu uita sa consumi cel putin doi litri de lichide in fiecare zi: daca organismul tau este deshidratat, si pielea ta va fi uscata, aspra la atingere, lipsita de culoare.
Remedii naturiste pentru tenul sensibil
Pe langa ingrijirea de zi cu zi a pielii si adoptarea unei diete echilibrate, sunt cateva remedii care contribuie la protejarea tenului sensibil si pe care le poti pregati din ingredientele pe care le ai deja acasa:
- Castravetele. Nu este doar un aliment gustos si racoritor, ci si un remediu la care poti apela atunci cand pielea este iritata. Aplica pe fata felii de castrevete proaspat scos din frigider, iar umflaturile si roseata de pe tenul tau vor fi atenuate.
- Mierea. Este cunoscuta pentru proprietatile sale antiseptice si antiinflamatoare, asa ca o poti aplica o data pe saptamana pentru a-ti curata tenul si pentru a preveni aparitia acneei. Las-o sa actioneze 15 minute si apoi clateste din abundenta cu apa calda. Mai mult decat atat, mierea calmeaza pielea arsa de soare, asa ca o poti folosi in combinatie cu aloe vera ca remediu pentru arsuri.
- Uleiul de cocos. Daca ai tenul foarte uscat, cateva picaturi de ulei de cocos presat la rece vor face minuni, pentru ca acest ingredient patrunde adanc in interiorul porilor si hidrateaza pielea din interior. Insa ai grija sa nu recurgi la acest remediu prea des: uleiul de cocos este un produs comedogenic, ceea ce inseamna ca poate astupa porii, declansand aparitia cosurilor.
Alegerea si folosirea produselor cosmetice pentru un ten sensibil
De la bun inceput trebuie sa stii ca nu iti va fi deloc usor sa gasesti produsele potrivite tenului tau, iar acest lucru este valabil pentru toata lumea, indiferent de tipul de ten. Rutina de ingrijire difera de la un caz la altul, insa, daca ai pielea sensibila, ar fi bine sa tii cont de cateva reguli generale:
- Alege produse cosmetice fara parabeni. Parabenii sunt acei conservanti utilizati in compozitia cosmeticelor pentru a preveni formarea fungilor si a bacteriilor, substante care, practic, sporesc durata de viata a produselor. Folosirea lor este insa controversata, deoarece acestia contin chimicale care ar putea provoca iritatii si numeroase alte probleme la nivelul pielii.
- Evita produsele cu parfum. Da, ne plac cremele, lotiunile, gelurile de curatare care au un miros placut, insa parfumul din ele (pe eticheta apare scris: perfume/fragrance) contine substante chimice care pot provoca reactii alergice, iritatii, eruptii cutanate, o senzatie de mancarime sau usturime. Altfel spus, toate problemele la care este predispus tenul sensibil.
- Testeaza cosmeticele pe o portiune mica de piele inainte de a le aplica pe toata fata, indiferent ca este vorba de produse de machiaj sau de ingrijire. In felul acesta vei vedea cum raspunde tenul tau la ele si vei preveni eventualele efecte negative.
- Orienteaza-te mai degraba spre cosmeticele bio si produsele dermatocosmetice in locul celor traditionale. Acestea au formule mai blande pentru tenul tau, o proportie mai mare de ingrediente naturale, ceea ce reduce riscul aparitiei unor afectiuni ale pielii.
Machiajul tenului sensibil
Desi tentatia de a folosi multe produse pentru acoperirea imperfectiunilor este mare, trebuie sa scapi de acest obicei. Altfel spus, nu abuza de cosmeticele folosite la machiaj.
Tenul sensibil are deja problemele lui, nu trebuie sa il incarci mai mult decat este cazul. Ghideaza-te dupa principiul „Less is more” si tine cont de trucurile de mai jos pentru a-ti proteja tenul in fiecare zi:
- Foloseste un fond de ten cu o formula light, care sa nu blocheze porii si sa lase pielea sa respire;
- Inainte de a alege un produs de machiaj, citeste eticheta lui. Alege produse fara parabeni, fara parfum, fara alcool (pe eticheta vor aparea urmatoarele variante: ethanol, ethyl alcohol, denatured alcohol, methanol, isopropyl alcohol, SD alcohol, benzyl alcohol).
- Cand vine vorba de fardurile de ochi sau de obraz, este important sa verifici textura lor. Cauta acele produse care se aplica usor, fara sa fie nevoie sa insisti cu pensula sau cu aplicatorul pentru a se vedea culoarea.
- Nu uita de crema sau de spray-ul cu factor de protectie solara. Sunt formule care se aplica inainte de machiaj, dar si formule pe care le poti aplica peste makeup, oferind un strat de protectie exterior.
- Nu in ultimul rand, curata pensulele si bureteii pe care ii folosesti la machiaj cel putin o data pe saptamana, pentru ca acestea atrag o multime de bacterii ce pot ajunge, in cele din urma, pe tenul tau. Poti folosi un amestec din sampon/sapun lichid, alcool sanitar si apa calda facut in casa sau poti alege un sapun special pentru curatarea acestor ustensile (gasesti in comert mai multe variante).
Controlul dermatologic pentru tenul sensibil
Uneori, din cauza unor factori care nu tin neaparat de tine, problemele tenului sensibil pot scapa de sub control. In ciuda ingrijirii si atentiei acordate in fiecare zi, pielea ta se poate confrunta cu afectiuni care necesita o vizita la medicul dermatolog.
Acesta poate evalua mai bine starea tenului tau si iti poate propune un protocol de tratament personalizat, care poate include schimbarea produselor de ingrijire si efectuarea unor proceduri dermatologice in cadrul cabinetelor de cosmetica specializate.
Mergi la control ori de cate ori simti nevoia ca e loc de imbunatatiri, ingrijeste-ti tenul in fiecare zi, investeste in produse si tratamente profesionale de calitate, pentru ca o piele frumoasa si sanatoasa vine la pachet cu multa incredere in sine!