Pori dilatati – de ce apar, cum ii tratam, remedii si solutii

Data publicare: 21/11/2019
Ultima actualizare: 12/04/2021

Ne dorim un ten perfect, la fel ca cel al modelelor din reviste sau al vedetelor de pe marile ecrane. Insa, realitatea este ca circa 85% dintre noi experimentam de-a lungul vietii cel putin un episod acneic, mai ales in perioada 14-24 de ani. Asadar, viata nu este intotdeauna ca cea din reviste si din filme, deoarece multe femei se confrunta cu imperfectiuni ale tenului.

Una dintre problemele care impiedica multe persoane sa aiba un ten curat si impecabil o reprezinta porii dilatati. Despre modul in care poti ameliora aceasta afectiune si ce solutii ai la indemana vom discuta in acest articol.

Patru semne ca porii tai sunt dilatati

Problema porilor deschisi tine de doua aspecte importante: estetica si faptul ca pot aparea complicatii, cum sunt punctele negre sau acneea. Astfel, exista cateva semnale de alarma care ne anunta ca este timpul sa luam masuri:

Aspectul tenului este usor imbatranit – porii dilatati dau pielii aspectul de coaja de portocala;
Excesul de sebum – pielea se simte uleioasa si luceste mai ales in zona nasului, a fruntii si a barbiei;
Prezenta punctelor negre – din cauza porilor dilatati si a excesului de sebum, pielea se incarca usor cu impuritati si murdarie, ceea ce duce, inevitabil, la aparitia punctelor negre;
De asemenea, acneea poate fi un alt semn al faptului ca porii sunt dilatati.

Care sunt cauzele dilatarii porilor

Cauzele dilatarii porilor

O problema nu se poate rezolva fara sa cunoastem cauzele care au provocat-o. De aceea, este important ca mai intai de toate sa enumeram motivele pentru care te poti confrunta cu neplaceri provocate de porii dilatati:

  • Tipul de ten si excesul de sebum – de obicei, persoanele cu ten gras au adesea porii dilatati din cauza excesului de sebum. Astfel, pielea se simte uleioasa la atingere si are un aspect lucios, mai ales in zona T, adica nas, frunte si barbie;
  • Greseli de igiena – utilizarea unor produse care stimuleaza productia de sebum duce inevitabil si la dilatarea porilor, la fel si curatarea in exces sau folosirea produselor pentru exfoliere mai des decat este recomandat;
  • Modificarile hormonale din timpul pubertatii sau al menopauzei;
    Machiajul excesiv, care poate bloca porii si care ingreuneaza eliminarea sebumului;
  • Sauna- la temperaturi ridicate, porii incep sa se deschida, motiv pentru care este recomandat sa eviti expunerea la acest factor, mai ales daca tenul tau este predispus acestor probleme;
  • Expunerea prelungita la ultraviolete poate duce la imbatranirea prematura a tenului, ceea ce provoaca lasarea pielii si marirea porilor;
  • Fumatul;
  • Mostenirea genetica -putem mosteni de la parintii nostri atat un ten cu tendinte de ingrasare, cat si tendinta de a avea porii deschisi;
  • Pierderea elasticitatii pielii – odata cu inaintarea in varsta, organismul incepe sa secrete mai putin colagen, o proteina esentiala pentru a avea o piele ferma, tonifiata, fara pori dilatati.

Ce solutii avem pentru a diminua problemele dilatarii porilor

Remedii pentru porii dilatati

Din fericire, exista metode si tratamente atat profesionale, cat si simple, ce pot fi aplicate pentru a micsora porii si a recapata aspectul sanatos al pielii. Conform specialistilor, exista cateva directii in care poti actiona:

  • Consulta specialistii in estetica, pentru a-ti indica ce produse si tratamente se potrivesc tenului tau. Centrele Nomasvello ofera o diagnoza faciala gratuita tuturor celor interesati sa afle mai multe despre tenul lor.
  • Urmeaza zilnic principalii pasi pentru ingrijirea tenului, demachierea zilnica fiind esentiala pentru o piele frumoasa si sanatoasa.
  • Apeleaza la tratamente profesionale aplicate in cadrul saloanelor de infrumusetare. In centrele Nomasvello, exista terapia Proskin, de curatare faciala in profunzime a tenului, cu ultrasunete si energie galvanica.

Pasi pentru ingrijirea zilnica acasa

Stiind care sunt cauzele principale care duc la dilatarea porilor, pe o parte dintre ele le poti rezolva, astfel incat efectele problemei sa fie eliminate. De exemplu, daca ai un ten gras, poti urma cateva tratamente pentru a scadea excesul de sebum, iar pentru aceasta, pasii sunt destul de simpli si pot fi aplicati chiar la tine acasa.

  • Curata tenul folosind o crema demachianta de doua ori pe zi, dimineata, respectiv seara;
  • Spala fata cu apa rece sau calduta, niciodata cu apa fierbinte. Apa rece determina contractarea porilor dilatati, asa ca poate fi de ajutor;
    Foloseste produse pe baza de acid salicilic care indeparteaza murdaria ce astupa porii;
  • Hidrateaza tenul folosind o crema cu efect tonic sau produse cosmetice care ajuta la normalizarea secretiei de sebum;
  • O data sau de doua ori pe saptamana, exfoliaza cu blandete tenul, fara a-l irita. Poti folosi peelinguri enzimatice sau produse pe baza de enzime din fructe, acid glicolic, bogate in vitaminele naturale A si C sau beta-caroten, care ajuta la deblocarea orificiilor de drenaj al glandelor sebacee;
  • Foloseste creme sau produse care contin beta-hidroxii acizi (BHA), cum este si acidul salicilic, o ruda a aspirinei si care are capacitatea de a patrunde in zone uleioase ale pielii;
  • Poti stimula secretia de colagen, folosind o crema care contine retinol, un derivat al vitaminei A, ce are proprietatea de a reface textura pielii;
    De asemenea, poti utiliza cremele care contin niacinamida, derivat al vitaminei B si care rafineaza porii.

Tratamente profesionale in cabinetele specialistilor in estetica

Tratamente pentru porii dilatati

Pe langa pasii recomandati anterior, exista multe alte remedii care ajuta la micsorarea porilor. Din fericire, medicina cosmetica a dezvoltat numeroase tratamente faciale nonchirurgicale si noninvazive, care te ajuta sa obtii rapid un ten luminos, ferm si intinerit.

Curatarea faciala Pro Skin

Este o procedura care se aplica in clinicile Nomasvello si care presupune utilizarea eficienta a tehnologiei cu ultrasunete si energie galvanica pentru a curata in profunzime tenul si a indeparta impuritatile si celulele moarte. Dupa doar 15 minute, pielea devine neteda, tonifiata, porii se inchid, punctele negre dispar, iar celulele incep sa se regenereze si sa secrete o cantitate mai mare de colagen. Avantajul acestei proceduri este ca, spre deosebire de peelingul chimic, de exemplu, care poate lasa urme, tratamentul Pro Skin este bland, nedureros si avantajos ca pret.

Tratamentul facial LED + Esthetic

O alta procedura de reintinerire faciala prin care poti impulsiona organismul sa secrete mai mult colagen si, implicit, sa micsoreze porii, este tratamentul LED+Esthetic. Aceasta metoda presupune utilizarea luminilor emise prin tehnologia Photocare pentru a stimula celulele de la nivelul pielii sa secrete in mod natural mai multa elastina si colagen. Terapia LED+Esthetic ajuta la tratarea tenului gras, estompeaza imperfectiunile, tonifica pielea si trateaza ridurile. Efectele tratamentului cu LED sunt accelerate daca este combinat cu o curatare faciala in profunzime ProSkin. Un tratament complet cuprinde 12 sesiuni, cate doua pe saptamana, insa numarul lor depinde si de alti factori, cum ar fi varsta, zona pe care se aplica si stilul de viata al pacientului. O sedinta dureaza doar 20 minute si are rezultate vizibile imediat.

Remedii naturiste

Daca iti doresti ca, pe langa tratamentele recomandate anterior, sa aplici saptamanal cate o masca facuta din produse naturale, aflate la indemana oricui, remediile urmatoare te vor ajuta sa intretii un ten sanatos si sa te bucuri de frumusetea lui mai mult timp.

Masca de argila
O data pe saptamana este bine ca, dupa baia cu aburi, sa aplici o masca de argila, deoarece aceasta ajuta la eliminarea acneei si absoarbe grasimea in exces, reducand inclusiv dimensiunea porilor.

Bicarbonatul de sodiu
Amesteca doua linguri de apa plata cu doua linguri de bicarbonat de sodiu si mixeaza bine pana cand obtii o pasta. Aplica masca pe fata prin miscari circulare timp de un minut. Las-o sa actioneze 2-3 minute, apoi clateste cu apa rece pentru a inchide porii.

Masca din miere si zeama de lamaie
Vitamina C din zeama de lamaie ofera fermitate pielii, o tonifiaza si o matifiaza, in timp ce mierea de albine are proprietati antibacteriene, cicatrizeaza si amelioreaza imperfectiunile. Acest tip de masca hraneste in profunzime pielea.

Masca de migdale
Mixeaza cu ajutorul unui blender 150 g de migdale pana cand obtii o pudra fina. Amesteca apoi cu putina apa pana cand formezi o pasta. Aplica masca pe piele, incepand cu zona nasului, apoi continua cu restul fetei. Lasa sa actioneze timp de 30 de minute, apoi clateste cu apa rece.

Cum previi problema dilatarii porilor

Este important de stiut ca un ten sanatos implica o ingrijire constanta. Pentru a preveni dilatarea porilor, este recomandat sa respecti cateva reguli de baza:

  • Hidrateaza-te corect;
  • Adopta o dieta cat mai sanatoasa, bogata in cereale complete, fructe, legume, precum si in alimente cu un continut ridicat de acizi grasi Omega 3;
  • Evita mancarurile prajite, bogate in grasimi, dar si produsele lactate;
    Consuma cat mai des alimente bogate in vitaminele A, C si complexul de vitamina B.
  • Apeleaza din cand in cand la un salon de estetica faciala, pentru intretinerea frumusetii tenului tau.

Asadar, o piele sanatoasa inseamna o ingrijire atenta, o alimentatie si o hidratare echilibrate, tratamente aplicate corect si la timp. Pentru aceasta, este necesar sa ai grija de tenul tau atat acasa, cat si la saloanele de infrumusetare. Specialistii Nomasvello iti stau cu drag la dispozitie.

Sursa foto: Shutterstock

Distribuie acest articol!

Facebook
Pinterest
Twitter
LinkedIn
Email

5 thoughts on “Pori dilatati – de ce apar, cum ii tratam, remedii si solutii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Oferta Lunii Decembrie Nomasvello 40% Discount Abonamente 8 Ședințe