- Ce sunt vasele capilare?
- Cate tipuri de capilare exista?
- Care sunt functiile capilarelor?
- De ce se dilata vasele capilare?
- Cum prevenim si tratam dilatarea vaselor capilare?
- Concluzii
Ce sunt vasele capilare?
Capilarele sunt cele mai mici vase de sange (au aproximativ 5 micrometri in diametru) si au un rol central in circulatie. Sunt firave, insa, si se pot dilata, cauzand cuperoza, celulita si vergeturi. Dilatarea vaselor capilare poate fi o consecinta a ruperii fibrelor de colagen.
Cate tipuri de capilare exista?
Exista trei tipuri de capilare. Fiecare are o structura usor diferita care ii permite sa functioneze intr-un mod unic
1.Capilare continue
Acestea sunt cele mai frecvente tipuri de capilare. Capilarele continue contin mici spatii intre celulele endoteliale prin care trec gazele, apa, zaharul (glucoza) si unii hormoni. Sunt prezente în muschi, piele, grasime si tesutul nervos.
2.Capilare fenestrate
Capilarele fenestrate sunt „mai scurte” decat capilarele continue. Acestea se gasesc in zonele care necesita mult schimb intre sange si tesuturi, cum ar fi intestinul subtire, unde nutrientii sunt absorbiti din alimente. Sunt localizate in intestine, rinichi si glande endocrine.
3.Capilare sinusoide
Acestea sunt cele mai rare tipuri de capilare. Capilarele sinusoide permit schimbul de molecule mari, chiar si de celule. Aceste tipuri de capilare se gasesc in anumite tesuturi, inclusiv in cele ale ficatului, splinei si maduvei osoase.
Care sunt functiile capilarelor?
- Capilarele conecteaza sistemul arterial la sistemul venos;
- Capilarele sunt responsabile de facilitarea transportului si a schimbului de gaze, de lichide si de substante nutritive in organism;
- In timp ce arterele și arteriolele actionează pentru a transporta aceste produse in capilare, schimbul are loc la nivelul capilarelor.
De ce se dilata vasele capilare?
In timp ce capilarele sunt foarte mici, orice schimbare brusca sau neobisnuita in functionarea lor poate provoca simptome vizibile sau chiar afectiuni medicale, care se pot agrava in timp.
Cateva dintre motivele pentru care se sparg vasele capilare sunt:
- Stresul;
- Obezitatea;
- Imunitatea scazuta;
- Conditiile de mediu;
- Hidratarea deficitara;
- Stilul de viata sedentar;
- Alimentatia saraca in proteine si nutrienti.
Din punct de vedere medical, agresarea capilarelor duce, printre altele, la afectiuni precum:
- Cuperoza;
- Purpura capilara;
- Celulita si vergeturi;
- Malformatia arterio-venoasa;
- Sindromul de scurgere capilara;
- Port-wine stain (pata de vin) la bebelusi.
Cum prevenim si tratam dilatarea vaselor capilare?
Peretii capilarelor sunt alcatuiti dintr-un strat de celule subtiri numit endoteliu, care este inconjurat de un alt strat subtire. Desi au un rol esential in oxigenarea organismului, anumite obiceiuri (administrarea unor medicamente, sedentarismul, alimentatia etc.) pot duce la ruperea lor.
Preventia dilatarii capilarelor cuprinde, printre altele:
- Mentinerea unei greutati constante (orice crestere sau scadere brusca poate dauna prin afectarea colagenului);
- Alimentatia saraca in zaharuri si toxine (acestea ingroasa sangele si , astfel, capilarele depun un efort mai mare pentru a facilita fluxul de oxigenare in organism);
- Aplicarea cremelor anticelulitice care cresc rezistenta capilarelor prin continutul de cafeina, retinol, antioxidanti si vitamine (indeosebi in timpul sarcinii);
- Masarea pielii cu uleiuri esentiale care stimuleaza circulatia sangelui;
- Protejarea pielii contra poluarii din mediu;
- Evitarea temperaturilor extreme;
- Evitarea expunerii la soare.
Tratamentul capilarelor dilatate cuprinde, printre altele:
- Tratamentul anticelulitic LED + Esthetic pentru activarea circulatiei sangelui si regenerarea celulara a pielii;
- Efectuarea masajelor cu gelul anticelulitic reductor ContourActif, de doua ori pe zi, pentru stimularea fermitatii pielii;
- Aplicarea compreselor cu ceai de musetel si ceai verde (continutul de cafeina stimuleaza circulatia sangelui la nivelul pielii);
- Aplicarea mastilor pe baza de Aloe Vera, ulei de jojoba, castravete etc.
Concluzii
Vasele capilare au un rol esential la interior, insa efectele lor se vad cel mai bine la exterior. Aceste mici vase de sange sunt si extrem de fragile, motiv pentru care protejarea pielii de poluare, frig si caldura excesive, dar si utilizarea produselor dermato-cosmetice blande, fara alcool, sunt esentiale. Totusi, chiar daca se pot dilata, ca urmare a motivelor mentionate anterior, tratamentele din saloanele de infrumusetare va pot ajuta sa diminuati aspectul inestetic al capilarelor dilatate.
4 thoughts on “Vasele capilare de la A la Z | Preventia si tratamentul capilarelor dilatate”
Bună ziua, am capilare spate în zona nasului și puțin pe pomeți, și pe picioare am excesiv de multe, vizibil deranjat, de când am născut au apărut mult mai multe și pe piciorul drept mi-a apărut o varice în lungul piciorului asta după ce am născut. Întrebarea mea este ce tratament pot sa fac și cât durează.
Buna ziua,
Va invitam in oricare dintre centrele Nomasvello, pentru a beneficia de o diagnoza faciala gratuita.
In ceea ce priveste varicele, trebuie sa va adresati unui medic dermatolog, pentru diagnostic si tratament.
Sarbatori frumoase va dorim,
Georgiana
Buna ziua.
Am capilare vizibile pe fata si puncte negre.
In cazul meu exista un tratament pentru curatarea tenului, la nomasvello?
Multumesc!
Buna ziua,
Va multumim ca ne-ati scris. Un tratament optim pentru dvs este curatarea faciala in profunzime Proskin, prin care se elimina punctele negre intr-un mod bland, fara a afecta capilarele. Mai mult, acestea se pot atenua, caci terapia faciala Proskin stimuleaza circulatia sanguina si duce la productia de noi celule de colagen si elastina.
Va asteptam cu drag la tratament, dupa redeschiderea saloanelor de catre Stat.